Chemia żywności

Chemia - studia I stopnia

CHEMIA

Tok kształcenia

2023 – 2026

Specjalność

Chemia żywności

Rodzaj studiów

studia I stopnia, 3-letnie, licencjackie

Forma studiów

stacjonarne

Profil studiów

ogólnoakademicki

Na każdym semestrze student powinien uzyskać 30 punktów ECTS z zajęć obligatoryjnych i fakultatywnych (do wyboru)

SEMESTR 1

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Bezpieczeństwo i higiena kształcenia

(e-learning; poziom rozszerzony)

 

5

 

5

zal

1

Biologia ogólna

30

 

 

30

E

3

Chemia ogólna wykład

45

 

 

45

E

4

Chemia ogólna ćwiczenia audytoryjne

 

45

 

45

Z

2

Chemia ogólna laboratoria

 

 

30

30

Z

2

Matematyka wykład

30

 

 

30

E

3

Matematyka ćwiczenia audytoryjne

 

60

 

60

Z

5

Ochrona własności intelektualnej

15

 

 

15

Z

2

Przedmiot humanistyczny

15

 

 

15

Z

2

Wstęp do przedsiębiorczości

15

 

 

15

Z

1

Fizyka   wykład

30

 

 

30

E

3

Fizyka ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

2

SEMESTR 1

180

140

30

350

4

30

Na pierwszym semestrze studenci realizują obowiązkowe szkolenie biblioteczne

SEMESTR 2

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Chemia nieorganiczna wykład

30

 

 

30

E

3

Chemia nieorganiczna ćwiczenia audytoryjne

 

15

 

15

Z

2

Chemia nieorganiczna laboratoria

 

 

30

30

Z

3

Chemia kwantowa wykład

30

 

 

30

E

3

Chemia kwantowa – ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

2

Chemia organiczna I wykład

30

 

 

30

E

4

Chemia organiczna I ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

3

Technologia informacyjna (e-learning)

 

 

30

30

Z

2

Statystyka i chemometria w analityce chemicznej wykład

30

 

 

30

Z

2

Statystyka i chemometria w analityce chemicznej ćwiczenia audytoryjne

 

15

 

15

Z

2

Statystyka i chemometria w analityce chemicznej laboratoria

 

 

15

15

Z

2

Podstawy żywienia człowieka

30

 

 

30

Z

2

Wychowanie fizyczne I

 

30

 

30

zal

0

SEMESTR 2

150

120

75

345

3

30

ROK I

330

260

105

695

7

60

 

SEMESTR 3

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Chemia analityczna wykład

30

 

 

30

E

3

Chemia analityczna ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

3

Chemia analityczna laboratoria

 

 

45

45

Z

3

Chemia organiczna II wykład

30

 

 

30

E

3

Chemia organiczna II ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

2

Chemia organiczna II laboratoria

 

 

90

90

Z

6

Dietetyka

30

 

 

30

Z

2

Chemia w rolnictwie

30

 

 

30

Z

2

Język obcy I

 

60

 

60

Z

4

Wychowanie fizyczne II

 

30

 

30

zal

0

Zajęcia do wyboru

30

30

Z

2

SEMESTR 3

150

150

135

435

2

30

 

 

SEMESTR 4

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Chemia fizyczna wykład

30

 

 

30

E

3

Chemia fizyczna ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

2

Chemia fizyczna laboratoria

 

 

45

45

Z

3

Biochemia wykład

30

 

 

30

E

3

Biochemia – ćwiczenia audytoryjne

 

15

 

15

Z

1

Biochemia laboratoria

 

 

15

15

Z

1

Chemia żywności wykład

30

 

 

30

E

3

Chemia żywności – laboratoria

 

 

45

45

Z

3

Węglowodany - podstawowy składnik żywienia

30

 

 

30

Z

2

Toksykologia

15

 

 

15

Z

1

Język obcy II

 

60

 

60

Z

3

Język obcy egzamin

 

 

 

 

E

1

Zajęcia do wyboru

60

60

Z

4

SEMESTR 4

195

105

105

405

4

30

ROK II

345

255

240

840

6

60

W przerwie wakacyjnej między 4 i 5 semestrem studenci realizują praktykę zawodową

SEMESTR 5

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Spektroskopia chemiczna wykład

15

 

 

15

E

2

Spektroskopia chemiczna ćwiczenia audytoryjne

 

30

 

30

Z

2

Dodatki do żywności

15

 

 

15

Z

1

Przetwórstwo żywności

30

 

 

30

E

2

Ochrona przechowywanej żywności

15

 

 

15

Z

1

Analiza żywności wykład

30

 

 

30

E

2

Analiza żywności laboratoria

 

 

45

45

Z

3

Chemia środowiska wykład

30

 

 

30

Z

2

Chemia środowiska laboratoria

 

 

30

30

Z

1

Mikrobiologia   wykład

30

 

 

30

E

3

Mikrobiologia laboratoria

 

 

30

30

Z

2

Radiochemia żywności i ochrona radiologiczna wykład

15

 

 

15

Z

1

Radiochemia żywności i ochrona radiologiczna laboratoria

 

 

30

30

Z

1

Podstawy enzymologii – wykład

30

 

 

30

Z

2

Podstawy enzymologii laboratoria

 

 

30

30

Z

2

English in chemistry

 

15

 

15

Z

1

Zajęcia do wyboru

30

30

Z

2

SEMESTR 5

240

45

165

450

4

30

 

SEMESTR 6

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Technologia chemiczna wykład

30

 

 

30

E

3

Technologia chemiczna laboratoria

 

 

30

30

Z

2

Biotechnologia żywności wykład

15

 

 

15

E

2

Biotechnologia żywności laboratoria

 

 

30

30

Z

2

Kontrola jakości żywności

15

 

 

15

Z

1

Pracownia dyplomowa*

 

 

60

60

Z

4

Seminarium dyplomowe*

 

30

 

30

Z

3

Wykład dyplomowy*

30

 

 

30

Z

2

Praktyka zawodowa

zal

6

Egzamin dyplomowy

E

2

Zajęcia do wyboru

15

15

Z

1

Zajęcia do wyboru anglojęzyczne

15

15

Z

2

SEMESTR 6

120

30

120

270

3

30

ROK III

360

75

285

720

7

60

 

*zajęcia prowadzone w wybranej Katedrze/Zakładzie, w którym student wykonuje pracę/projekt dyplomową/y

Studia I stopnia kończą się egzaminem dyplomowym i uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata.

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: środa, 26. Kwiecień 2023 - 19:55; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki Ostatnia zmiana: sobota, 9. Marzec 2024 - 14:11; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki