Opis przedmiotów fakultatywnych
Opis przedmiotów
W 30
Wykładowca: dr hab. Janusz Madaj, prof. UG
Umiejętności i kompetencje: poznanie wiadomości pozwalających na wyrobienie sobie własnej opinii umożliwiającej krytyczne spojrzenie na informacje przedstawiane często w środkach masowego przekazu, podawanych w reklamach i przez pseudofachowców.
III ROK - SEMESTR 5
W 15
Wykładowca: dr hab. Beata Liberek, prof. UG
Umiejętności i kompetencje: oceny właściwości kwasowo-zasadowych poszczególnych grup związków organicznych.
W 30
Wykładowca: dr hab. Janusz Madaj, prof. UG
W ramach wykładu prezentowane będą wiadomości dotyczące: cukrów prostych - budowa cząsteczki cukru prostego, nazewnictwo, zachowanie w roztworach wodnych o różnych wartościach pH, produkty redukcji i utleniania cukrów prostych, miód naturalny i sztuczny, syrop klonowy; podstawowych grup ochronnych stosowanych w preparatyce węglowodanów - glikozydy, O-glikozydy, S-glikozydy, glikozyloaminy (dawniej N-glikozydy), związki C-glikozydowe; oligosacharydów i polisacharydów - budowa, nazewnictwo, rola w naturze, produkcja i zastosowanie w przemyśle; glikokoniugatów - podstawowy podział, przykłady występowania i roli w naturze; smaku słodkiego i alternatywnych środków słodzących.
Umiejętności i kompetencje: poznanie podstawowej wiedzy dotyczącej chemii węglowodanów, począwszy od budowy i nazewnictwa monosacharydów przez di- i oligosacharydy do polisacharydów; posługiwanie się wiedzą na temat podstawowych grup ochronnych stosowanych w preparatyce węglowodanów.
III ROK - SEMESTR 6
W 30
Wykładowcy: dr hab. Janusz Madaj, prof. UG i dr hab. Adam Prahl, prof. UG
Umiejętności i kompetencje: oceny i możliwości wykorzystania aminokwasów i węglowodanów jako związków biologicznie czynnych.