Instrukcje laboratoryjne

Biochemia

I stopień, chemia- wszystkie specjalizacje, biznes chemiczny

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Reakcje charakterystyczne polisacharydów,
2. Badanie kinetyki enzymów,
3. Chromatografia cieczowa – sączenie molekularne białek.

 

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: piątek, 28. luty 2020 - 11:00; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: piątek, 28. luty 2020 - 11:00; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin

Podstawy enzymologii

I stopień, chemia, specjalności: chemia biomedyczna, chemia kosmetyków, chemia żywności

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
 

1. Zajęcia organizacyjne
2.
Hydroliza lipidów mleka za pomocą lipazy trzustkowej
3.
Badanie kinetyki enzymów
4.
Oznaczanie zawartości kwaśnej fosfatazy w homogenacie z ziemniaka
5.
Badanie rozkładu skrobi przez amylazę

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: wtorek, 4. Październik 2016 - 08:30; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: piątek, 25. Październik 2019 - 13:09; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin

Laboratorium zaawansowanej chemii

II stopień, chemia, wszystkie specjalności
Fizykochemiczna analiza aminokwasów i peptydów

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Reakcje charakterystyczne aminokwasów/peptydów,
2. Analiza fizykochemiczna peptydów,
3. Analiza aminokwasowa peptydów,
4. Hydroliza enzymatyczna peptydu.

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 11:08; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 11:08; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin

Synteza związków biologicznie czynnych

II stopień, chemia, specjalność: chemia biologiczna 

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Synteza peptydów na nośniku stałym metodą Fmoc/tBu.

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 11:07; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: środa, 8. Maj 2019 - 12:24; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin

Analiza chemiczna biomolekuł

I stopień, ochrona środowiska, specjalność chemiczno-analityczna

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Identyfikacja cukrów w produktach spożywczych metodą chromatografii cienkowarstwowej,
2. Wyodrębnianie i analiza jakościowa cholesterolu,
3. Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego metodą chromatografii cienkowarstwowej,
4. Oznaczanie stężenie białka metodą Bradforda,
5. Izolacja i analiza spektroskopowa chlorofilu.
 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 11:02; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 11:03; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin

Biochemia

I stopień, ochrona środowiska, wszystkie specjalności

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Kwasowa hydroliza polisacharydów,
2. Wyodrębnianie i identyfikacja fosfolipidów z mózgu,
3. Oznaczanie aktywności proteinazowej trypsyny,
4. Wyodrębnianie RNA z drożdży,
5. Białka - sączenie molekularne.

 

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 10:53; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: czwartek, 24. Listopad 2022 - 07:40; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin

Analiza chemiczna związków biologicznie czynnych

I stopień, chemia, specjalność: chemia biomedyczna, chemia kosmetyków, chemia żywności

Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Identyfikacja cukrów w produktach spożywczych metodą chromatografii cienkowarstwowej,
2. Wyodrębnianie i analiza jakościowa cholesterolu,
3. Analiza kofeiny w produktach spożywczych lub pochodzenia naturalnego metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC),
4. Oznaczanie stężenie białka metodą Bradforda,
5. Izolacja i analiza spektroskopowa chlorofilu,
6. Oznaczanie witaminy C w żywności przez miareczkowanie wskaźnikiem redoksowym
7. Wyodrębnianie RNA z drożdży. Elektroforeza agarozowa kwasów nukleinowych.

 

 

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: czwartek, 16. Styczeń 2014 - 10:36; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin Ostatnia zmiana: poniedziałek, 15. luty 2021 - 14:09; osoba wprowadzająca: Agata Gitlin