Instrukcje laboratoryjne
Biochemia
I stopień, chemia- wszystkie specjalizacje, biznes chemiczny
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Reakcje charakterystyczne polisacharydów,
2. Badanie kinetyki enzymów,
3. Chromatografia cieczowa – sączenie molekularne białek.
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
1. Reakcje charakterystyczne polisacharydów | 130.49 KB |
2. Badanie kinetyki enzymów | 122.76 KB |
3. Chromatografia cieczowa – sączenie molekularne białek | 182.1 KB |
Formularz sprawozdania | 36.85 KB |
Podstawy enzymologii
I stopień, chemia, specjalności: chemia biomedyczna, chemia kosmetyków, chemia żywności
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Zajęcia organizacyjne
2. Hydroliza lipidów mleka za pomocą lipazy trzustkowej
3. Badanie kinetyki enzymów
4. Oznaczanie zawartości kwaśnej fosfatazy w homogenacie z ziemniaka
5. Badanie rozkładu skrobi przez amylazę
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
1. Zajęcia organizacyjne | 163.48 KB |
2. Hydroliza lipidów mleka za pomocą lipazy trzustkowej | 163.99 KB |
3. Badanie kinetyki enzymów | 327.6 KB |
4. Oznaczanie zawartości kwaśnej fosfatazy w homogenacie z ziemniaka | 288.18 KB |
5. Badanie rozkładu skrobi przez amylazę | 128.26 KB |
Formularz sprawozdania | 36.85 KB |
Laboratorium zaawansowanej chemii
II stopień, chemia, wszystkie specjalności
Fizykochemiczna analiza aminokwasów i peptydów
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Reakcje charakterystyczne aminokwasów/peptydów,
2. Analiza fizykochemiczna peptydów,
3. Analiza aminokwasowa peptydów,
4. Hydroliza enzymatyczna peptydu.
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
1. Reakcje charakterystyczne aminokwasów/peptydów | 44.84 KB |
2. Analiza fizykochemiczna peptydów | 32.59 KB |
3. Analiza aminokwasowa peptydów | 35.85 KB |
4. Hydroliza enzymatyczna peptydu | 28.51 KB |
Synteza związków biologicznie czynnych
II stopień, chemia, specjalność: chemia biologiczna
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Synteza peptydów na nośniku stałym metodą Fmoc/tBu.
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
1. Synteza peptydów na nośniku stałym metodą Fmoc/tBu | 728.34 KB |
Analiza chemiczna biomolekuł
I stopień, ochrona środowiska, specjalność chemiczno-analityczna
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Identyfikacja cukrów w produktach spożywczych metodą chromatografii cienkowarstwowej,
2. Wyodrębnianie i analiza jakościowa cholesterolu,
3. Analiza kofeiny w produktach pochodzenia naturalnego metodą chromatografii cienkowarstwowej,
4. Oznaczanie stężenie białka metodą Bradforda,
5. Izolacja i analiza spektroskopowa chlorofilu.
Biochemia
I stopień, ochrona środowiska, wszystkie specjalności
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Kwasowa hydroliza polisacharydów,
2. Wyodrębnianie i identyfikacja fosfolipidów z mózgu,
3. Oznaczanie aktywności proteinazowej trypsyny,
4. Wyodrębnianie RNA z drożdży,
5. Białka - sączenie molekularne.
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
1. Kwasowa hydroliza polisacharydów | 75.82 KB |
2. Wyodrębnianie i identyfikacja fosfolipidów z mózgu | 86.06 KB |
3. Oznaczanie aktywności proteinazowej trypsyny | 99.92 KB |
4. Wyodrębnianie RNA z drożdży | 128.45 KB |
5. Białka - sączenie molekularne | 118.16 KB |
Formularz sprawozdania | 36.85 KB |
Analiza chemiczna związków biologicznie czynnych
I stopień, chemia, specjalność: chemia biomedyczna, chemia kosmetyków, chemia żywności
Tematy i instrukcje do ćwiczeń laboratoryjnych:
1. Identyfikacja cukrów w produktach spożywczych metodą chromatografii cienkowarstwowej,
2. Wyodrębnianie i analiza jakościowa cholesterolu,
3. Analiza kofeiny w produktach spożywczych lub pochodzenia naturalnego metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC),
4. Oznaczanie stężenie białka metodą Bradforda,
5. Izolacja i analiza spektroskopowa chlorofilu,
6. Oznaczanie witaminy C w żywności przez miareczkowanie wskaźnikiem redoksowym
7. Wyodrębnianie RNA z drożdży. Elektroforeza agarozowa kwasów nukleinowych.