Oferta fakultetów - specjalność: kontrola jakości żywności
Oferta fakultetów
Zajęcia fakultatywne
CHEMIA – KONTROLA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Zapisy na zajęcia odbywają się na przełomie marca i kwietnia w roku akademickim poprzedzającym rok, w którym te zajęcia będą realizowane
Studenci na II roku studiów w semestrze 3 wybierają do realizacji jeden przedmiot fakultatywny o wartości 2 punktów ECTS.
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 3:
II ROK – SEMESTR 3 – zajęcia do wyboru (2026/2027 zima) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Materiały nieorganiczne w technice i medycynie (J.Madaj) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Nanocząstki w medycynie, kosmetologii, biotechnologii i ochronie środowiska – wykład Nanocząstki w medycynie, kosmetologii, biotechnologii i ochronie środowiska – laboratoria (B.Bajorowicz) |
15 |
|
15 |
15
15 |
1
1 |
Powstanie i ewolucja życia na Ziemi (P.Mucha) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Technologia informacyjna II (M.Ślusarz) |
|
|
30 |
30 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
Studenci na II roku studiów w semestrze 4 wybierają do realizacji dwa przedmioty fakultatywne o łącznej wartości 4 punktów ECTS.
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 4:
II ROK – SEMESTR 4 – zajęcia do wyboru (2026/2027 lato) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Elektroniczna diagnostyka chemiczna (C.Czaplewski) |
|
|
30 |
30 |
2 |
Podstawy krystalochemii (A.Sikorski) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Substancje czynne w kosmetologii i przemyśle: innowacje i trendy (A.Walewska) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Właściwości a struktura związków chemicznych (K.Krzymiński) |
|
|
30 |
30 |
2 |
Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób (Z.Kaczyński) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
Studenci na III roku studiów w semestrze 5 wybierają do realizacji jeden przedmiot fakultatywny o wartości 2 punktów ECTS.
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 5:
III ROK – SEMESTR 5 – zajęcia do wyboru (2027/2028 zima) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Chemia kwasów nukleinowych (P.Mucha) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Zastosowanie techniki HPLC w praktyce (A.Dąbrowska) |
|
|
30 |
30 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
Studenci na III roku studiów w semestrze 6 wybierają do realizacji jeden przedmiot fakultatywny polskojęzyczny o wartości 1 punktu ECTS i jeden przedmiot fakultatywny polskojęzyczny o wartości 2 punktów ECTS (łącznie 3 punkty ECTS za przedmioty fakultatywne polskojęzyczne) oraz jeden przedmiot fakultatywny anglojęzyczny o wartości 2 punktów ECTS.
Studenci wybierają do realizacji na III roku studiów w 6 semestrze również blok zajęć dyplomowych;
Wykład dyplomowy – 30 godz. (2 ECTS)
Seminarium dyplomowe – 30 godz.
Pracownię dyplomową – 60 godz.
Blok zajęć dyplomowych będzie realizowany w wybranej Katedrze / Zakładzie / Pracowni.
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 6:
III ROK – SEMESTR 6 – zajęcia do wyboru (2027/2028 lato) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Alergie – co warto wiedzieć? (J.Samaszko-Fiertek) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Botanika farmaceutyczna dla chemików – ćwiczenia terenowe Botanika farmaceutyczna dla chemików – laboratoria (H.Margońska) |
|
6* |
24 |
6
24 |
0
2 |
Chemia a społeczeństwo (J.Kumirska) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Chemia w przestrzeni medialnej I (A.Giełdoń) |
|
|
30 |
30 |
2 |
Energia odnawialna (E.Siedlecka) |
|
30 |
|
30 |
2 |
Laboratoryjna analiza biomolekuł (A.Szymańska) |
15 |
|
|
15 |
1 |
Nieobliczalność natury – katastrofy i kataklizmy światowe (J.Kumirska) |
15 |
|
|
15 |
1 |
Prawo autorskie w chemii I (R.Ślusarz) |
15 |
|
|
15 |
1 |
Zawód z pasją (B.Karawajczyk) |
|
15 |
|
15 |
1 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
* zajęcia terenowe
III ROK – SEMESTR 6 – zajęcia do wyboru anglojęzyczne (2027/2028 lato) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Active ingredients in cosmetology and industry: shaping the future with innovations and trends (A.Walewska) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Basic chemical equilibria in aqueous solutions (D.Wyrzykowski) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Basic techniques in molecular biotechnology (D.Krefft) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Eco-innovation strategies (E.Siedlecka) |
|
15 |
|
15 |
2 |
English in Environmental Protection (A.Topolewska) |
|
15 |
|
15 |
2 |
Fluorescence spectroscopy for beginners (K.Żamojć) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Food safety and food control (Ł.Haliński) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Innovative technologies for water treatment (A.Pieczyńska) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Introduction to chemical kinetics – lecture Introduction to chemical kinetics – auditorium classes Introduction to chemical kinetics – laboratory classes (D.Jacewicz) |
4 |
4 |
7 |
4 4
7 |
1 0
1 |
Nuclear Energy (G.Olszewski) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Physicochemistry and life (K.Krzymiński) |
15 |
|
|
15 |
2 |
What can electrochemical methods offer in the study of biologically active compounds? (S.Brzeska) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę