Chemia żywności

Chemia - studia I stopnia

CHEMIA

Tok kształcenia

2021 – 2024

Specjalność

Chemia żywności

Rodzaj studiów

studia I stopnia, 3-letnie, licencjackie

Forma studiów

stacjonarne

Profil studiów

ogólnoakademicki

Na każdym semestrze student powinien uzyskać 30 punktów ECTS z zajęć obligatoryjnych i fakultatywnych (do wyboru)

SEMESTR 1

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Bezpieczeństwo i higiena kształcenia

(e-learning; poziom rozszerzony)

 

5

 

5

zal

1

Biologia ogólna

30

 

 

30

E

3

Chemia ogólna

45

45

30

120

E

8

Matematyka

30

60

 

90

E

8

Ochrona własności intelektualnej

15

 

 

15

Z

2

Przedmiot humanistyczny

15

 

 

15

Z

2

Wstęp do przedsiębiorczości

15

 

 

15

Z

1

Fizyka

30

30

 

60

E

5

SEMESTR 1

180

140

30

350

4

30

 

SEMESTR 2

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Chemia nieorganiczna

30

15

30

75

E

8

Chemia kwantowa

30

30

 

60

E

5

Chemia organiczna

30

30

 

60

E

7

Technologia informacyjna (e-learning)

 

 

30

30

Z

2

Statystyka i chemometria w analityce chemicznej

30

15

15

60

Z

6

Podstawy żywienia człowieka

30

 

 

30

Z

2

Wychowanie fizyczne

 

30

 

30

zal

0

SEMESTR 2

150

120

75

345

3

30

ROK I

330

260

105

695

7

60

 

SEMESTR 3

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Chemia analityczna

30

30

45

105

E

9

Chemia organiczna

30

30

90

150

E

11

Dietetyka

30

 

 

30

Z

2

Chemia w rolnictwie

30

 

 

30

Z

2

Język obcy

 

60

 

60

Z

4

Wychowanie fizyczne

 

30

 

30

zal

0

Zajęcia do wyboru

30

30

Z

2

SEMESTR 3

150

150

135

435

2

30

 

SEMESTR 4

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Chemia fizyczna

30

30

45

105

E

8

Biochemia

30

15

15

60

E

5

Chemia żywności

30

 

45

75

E

6

Węglowodany – podstawowy składnik żywienia

30

 

 

30

Z

2

Toksykologia

15

 

 

15

Z

1

Język obcy

 

60

 

60

Z, E

4

Zajęcia do wyboru

60

60

Z

4

SEMESTR 4

195

105

105

405

4

30

ROK II

345

255

240

840

6

60

 

SEMESTR 5

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Spektroskopia chemiczna

15

30

 

45

E

4

Dodatki do żywności

15

 

 

15

Z

1

Przetwórstwo żywności

30

 

 

30

E

2

Ochrona przechowywanej żywności

15

 

 

15

Z

1

Analiza żywności

30

 

45

75

E

5

Chemia środowiska

30

 

30

60

Z

3

Mikrobiologia

30

 

30

60

E

5

Radiochemia żywności i ochrona radiologiczna

15

 

30

45

Z

2

Podstawy enzymologii

30

 

30

60

Z

4

English in chemistry

 

15

 

15

Z

1

Zajęcia do wyboru

30

30

Z

2

SEMESTR 5

240

45

165

450

4

30

 

SEMESTR 6

zajęcia

wykład

Ćw. aud.

Ćw. lab.

RAZEM

E/Z

ECTS

Technologia chemiczna

30

 

30

60

E

5

Biotechnologia żywności

15

 

30

45

E

4

Kontrola jakości żywności

15

 

 

15

Z

1

Pracownia dyplomowa*

 

 

60

60

Z

4

Seminarium dyplomowe*

 

30

 

30

Z

3

Wykład dyplomowy*

30

 

 

30

Z

2

Praktyka zawodowa

zal

6

Egzamin dyplomowy

E

2

Zajęcia do wyboru

15

15

Z

3

Zajęcia do wyboru anglojęzyczne

15

15

Z

2

SEMESTR 6

120

30

120

270

3

30

ROK III

360

75

285

720

7

60

 

*zajęcia prowadzone w wybranej Katedrze/Zakładzie, w którym student wykonuje pracę/projekt dyplomową/y

Studia I stopnia kończą się egzaminem dyplomowym i uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata.

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: niedziela, 27. Czerwiec 2021 - 14:53; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki Ostatnia zmiana: czwartek, 30. Wrzesień 2021 - 19:40; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki