Relacja z kursu Erasmus+ BIP „Achieving Sustainable Development Goals through Chemistry, Chemical and Food Technology”
Relacja z udziału w międzynarodowym intensywnym kursie Erasmus+ BIP (Blended Intensive Programme) „Achieving Sustainable Development Goals through Chemistry, Chemical and Food Technology”
W dniach 7-11 kwietnia 2025 r. grupa studentów i doktorantów Uniwersytetu Gdańskiego (Hanna Zagórska, Daniel Górzyński, Natalia Wiszowska, Julia Dunajska, Anna Rojewska, Marek Chajduk) uczestniczyła w międzynarodowym intensywnym kursie (Blended Intensive Programme, BIP) „Achieving Sustainable Development Goals through Chemistry, Chemical and Food Technology zorganizowanym przez Uniwersytet w Splicie (Chorwacja) w ramach programu Erasmus+ oraz sojuszu SEA-EU. Program obejmował serię wykładów, zajęć warsztatowych i projektowych oraz wizytę w firmie Stella Croatica słynącej z produkcji wysokiej jakości oliwy z oliwek.
Jednym z prowadzących z ramienia Wydziału Chemii UG była dr inż. Aleksandra Pieczyńska, która wygłosiła wykład na temat „Advanced oxidation processes for water and wastewater treatment”.