Dodatki do żywności

Wykładowca: dr hab. Joanna Makowska, prof. uczelni

Problematyka wykładu (semestr piąty):

  • Podstawowe regulacje prawne dotyczące substancji dodawanych do żywności (prawo obowiązujące w Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania).
  • Podział substancji dodatkowych do żywności w rynkowych produktach spożywczych;
  • Możliwości i kontrowersje zastosowania związków chemicznych do wytwarzania żywności;
  • Cele wzbogacania żywności;
  • GMO - definicje, regulacje prawne i cele. Żywność GMO. Znakowanie żywności GMO.
  • Działania organizacji pozarządowych w zakresie żywności zmodyfikowanej.

Wymagania formalne:

Uczestnictwo oraz uzyskanie zaliczenia z poniżej wymienionych przedmiotów:

1. Chemia organiczna

2. Chemia nieorganiczna

3. Podstawy żywienia człowieka

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: środa, 12. Kwiecień 2023 - 14:43; osoba wprowadzająca: Krzysztof Żamojć Ostatnia zmiana: środa, 12. Kwiecień 2023 - 14:46; osoba wprowadzająca: Krzysztof Żamojć