Dodatki do żywności
Wykładowca: dr hab. Joanna Makowska, prof. uczelni
Problematyka wykładu (semestr piąty):
- Podstawowe regulacje prawne dotyczące substancji dodawanych do żywności (prawo obowiązujące w Unii Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania).
- Podział substancji dodatkowych do żywności w rynkowych produktach spożywczych;
- Możliwości i kontrowersje zastosowania związków chemicznych do wytwarzania żywności;
- Cele wzbogacania żywności;
- GMO - definicje, regulacje prawne i cele. Żywność GMO. Znakowanie żywności GMO.
- Działania organizacji pozarządowych w zakresie żywności zmodyfikowanej.
Wymagania formalne:
Uczestnictwo oraz uzyskanie zaliczenia z poniżej wymienionych przedmiotów:
1. Chemia organiczna
2. Chemia nieorganiczna
3. Podstawy żywienia człowieka