Kawiarnia Naukowa w Uniwersytecie Gdańskim

sc

Dofinansowano z programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” Ministra Edukacji i Nauki

 

KAWIARNIE NAUKOWE W UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM

Zapraszamy na spotkania otwarte w formie kawiarni naukowych przybliżające działalność naukową pracowników Uczelni szerszemu odbiorcy.

Wtorek   20 kwietnia 2021 roku, godzina 18.00

Wykład „Rośliny ulepszone genetycznie - szansą na wyżywienie ludzkości a nie zbędną ingerencją w produkcję żywności” przedstawi Prof. dr hab. Ewa Łojkowska, Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed

Abstrakt: Hodowla roślin jest tak długa jak historia ludzkości. Jednak na przestrzeni wieków, a w szczególności w ostatnich 50 latach, metody hodowli roślin zmieniły się diametralnie. Selekcja i rozmnażanie najlepszych osobników oraz hodowla mieszańców wewnątrz- i międzygatunkowych zostały zastąpione przez hodowlę ukierunkowaną  opartą o markery molekularne, modyfikacje genetyczne i edycję genomu.

W trakcie wykładu postaram się udowodnić, iż nowoczesna hodowla roślin oparta o szeroko rozumianą inżynierię genetyczną to nie fanaberia naukowców a konieczność, która pozwoli na wyżywienie ludzkości zdrową żywnością i zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin.

Osoby, które mają ochotę zadać pytanie, mogą to zrobić do poniedziałku 19 kwietnia 2021 r. na adres: oblicza.nauki@ug.edu.pl

Link do wykładu:  Kliknij tutaj, aby dołączyć do spotkania

 

Serdecznie zapraszamy

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: środa, 14. Kwiecień 2021 - 09:52; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki Ostatnia zmiana: środa, 14. Kwiecień 2021 - 09:53; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki