Zajęcia do wyboru
Zajęcia do wyboru
Zajęcia fakultatywne
CHEMIA
Studia I stopnia, studia stacjonarne – zajęcia fakultatywne, wszystkie specjalności
Zapisy na zajęcia odbywają się na przełomie kwietnia i maja w roku akademickim poprzedzającym rok, w którym te zajęcia będą realizowane
Studenci wybierają do realizacji na II roku studiów w semestrze 3, następujące liczby punktów ECTS z zajęć fakultatywnych
II ROK – SEMESTR 3 |
|
specjalność |
ECTS |
Analityka i diagnostyka chemiczna |
5 |
Chemia biomedyczna |
3 |
Chemia kosmetyków |
3 |
Chemia żywności |
2 |
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 3:
II ROK – SEMESTR 3 – zajęcia do wyboru (2025/2026 zima) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Chemia jądrowa – wykład Chemia jądrowa – ćwiczenia audytoryjne |
30 |
30 |
|
30 30 |
2 1 |
Materiały nieorganiczne w technice i medycynie |
30 |
|
|
30 |
2 |
Nanocząstki w medycynie, kosmetologii, biotechnologii i ochronie środowiska – wykład Nanocząstki w medycynie, kosmetologii, biotechnologii i ochronie środowiska - laboratoria |
15 |
|
15 |
15
15 |
1
1 |
Powstanie i ewolucja życia na Ziemi |
30 |
|
|
30 |
2 |
Tajemnice ukryte w krysztale białka – wykład Tajemnice ukryte w krysztale białka - laboratoria |
15 |
|
30 |
15 30 |
1 2 |
Technologia informacyjna II |
|
|
30 |
30 |
2 |
Wstęp do grafiki molekularnej (zajęcia w formie e-learningowej) |
30 |
|
|
30 |
2 |
Wstęp do modelowania molekularnego – wykład Wstęp do modelowania molekularnego – laboratoria (zajęcia w formie blended-learning) |
15 |
|
30 |
15 30 |
1 2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
Studenci wybierają do realizacji na II roku studiów w semestrze 4, następujące liczby punktów ECTS z zajęć fakultatywnych
II ROK – SEMESTR 4 |
|
specjalność |
ECTS |
Analityka i diagnostyka chemiczna |
0 |
Chemia biomedyczna |
3 |
Chemia kosmetyków |
2 |
Chemia żywności |
4 |
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 4:
II ROK – SEMESTR 4 – zajęcia do wyboru (2025/2026 lato) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Analiza wody – wykład Analiza wody - laboratoria |
15 |
|
30 |
15 30 |
1 2 |
Arkusz kalkulacyjny bez tajemnic |
|
|
15 |
15 |
1 |
Elektroniczna diagnostyka chemiczna |
|
|
30 |
30 |
2 |
Metody analizy jakościowej – wykład Metody analizy jakościowej - laboratoria |
15 |
|
30 |
15 30 |
1 2 |
Preparatyka i analiza związków naturalnych |
|
|
45 |
45 |
3 |
Preparatyka organiczna* |
|
|
45 |
45 |
3 |
Radiochemia i ochrona radiologiczna |
|
30 |
|
30 |
2 |
Właściwości a struktura związków chemicznych |
|
|
30 |
30 |
2 |
Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób |
30 |
|
|
30 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
*zajęć nie mogą wybierać studenci realizujący specjalność – chemia kosmetyków
Studenci wybierają do realizacji na III roku studiów w semestrze 5, następujące liczby punktów ECTS z zajęć fakultatywnych
III ROK – SEMESTR 5 |
|
specjalność |
ECTS |
Analityka i diagnostyka chemiczna |
7 |
Chemia biomedyczna |
4 |
Chemia kosmetyków |
3 |
Chemia żywności |
2 |
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 5:
III ROK – SEMESTR 5 – zajęcia do wyboru (2026/2027 zima) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Auditor ISO 14001 – wykład Auditor ISO 14001 – ćwiczenia audytoryjne |
7,5 |
7,5 |
|
7,5 7,5 |
1 0 |
Chemia środowiska * - wykład Chemia środowiska - laboratoria |
30 |
|
30 |
30 30 |
2 2 |
Fizykochemiczne metody badań w kryminalistyce** - wykład Fizykochemiczne metody badań w kryminalistyce - laboratoria |
30 |
|
30 |
30 30 |
2 2 |
Kontrola jakości surowców i produktów kosmetycznych – wykład Kontrola jakości surowców i produktów kosmetycznych - laboratoria |
15 |
|
30 |
15 30 |
1 2 |
Metody analizy ilościowej w medycynie i kosmetyce – wykład Metody analizy ilościowej w medycynie i kosmetyce - laboratoria |
15 |
|
45 |
15 45 |
1 3 |
Środowiskowe technologie dla zrównoważonego rozwoju – wykład Środowiskowe technologie dla zrównoważonego rozwoju - laboratoria |
15 |
|
30 |
15 30 |
1 2 |
Zastosowanie techniki HPLC w praktyce |
|
|
20 |
20 |
2 |
Żywienie w sporcie |
30 |
|
|
30 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
*zajęć nie mogą wybierać studenci realizujący specjalności: analityka i diagnostyka chemiczna oraz chemia żywności
**zajęć nie mogą wybrać studenci realizujący specjalność: chemia biomedyczna
Studenci wybierają do realizacji na III roku studiów w semestrze 6, następujące liczby punktów ECTS z zajęć fakultatywnych
Studenci wybierają do realizacji na III roku studiów w 6 semestrze również blok zajęć dyplomowych;
Wykład dyplomowy – 30 godz. (2 ECTS)
Seminarium dyplomowe – 30 godz.
Pracownię dyplomową – 60 godz.
Blok zajęć dyplomowych będzie realizowany w wybranej Katedrze / Zakładzie / Pracowni.
III ROK – SEMESTR 6 |
|
specjalność |
ECTS |
Analityka i diagnostyka chemiczna |
5 w tym 2 z puli anglojęzycznej |
Chemia biomedyczna |
3 w tym 2 z puli anglojęzycznej |
Chemia kosmetyków |
2 z puli anglojęzycznej |
Chemia żywności |
3 w tym 2 z puli anglojęzycznej |
Wykaz zajęć do wyboru w semestrze 6:
III ROK – SEMESTR 6 – zajęcia do wyboru (2026/2027 lato) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Botanika farmaceutyczna dla chemików – ćwiczenia terenowe Botanika farmaceutyczna dla chemików - laboratoria |
|
6** |
24 |
6 24 |
0 2 |
Chemia a społeczeństwo |
30 |
|
|
30 |
2 |
Chemia w przestrzeni medialnej I |
|
|
30 |
30 |
2 |
Energia odnawialna |
|
30 |
|
30 |
2 |
Nieobliczalność natury – katastrofy i kataklizmy światowe |
15 |
|
|
15 |
1 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę
**Zajęcia terenowe
III ROK – SEMESTR 6 – przedmioty do wyboru anglojęzyczne (2026/2027 lato) |
|||||
tytuł |
wykład |
ćw. audyt. |
ćw. lab. |
razem |
ECTS |
Basic chemical equilibria in aqueous solutions (D.Wyrzykowski) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Basic mechanisms in organic chemistry – lecture Basic mechanisms in organic chemistry – audytorium classes (E.Jankowska) |
30 |
15 |
|
30 15 |
4 2 |
Bioanalysis (D.Jacewicz) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Biotech trends (J.Jeżewska-Frąckowiak) |
|
|
15W |
15 |
2 |
Catalysis in inorganic chemistry – lecture Catalysis in inorganic chemistry – laboratory classes (D.Jacewicz) |
4 |
|
11 |
4 11 |
1 1 |
Eco-innovation strategies (E.Siedlecka) |
|
15 |
|
15 |
2 |
Fluorescence spectroscopy for beginners (K.Żamojć) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Food safety and food control (Ł.Haliński) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Innovative technologies for water treatment (A.Pieczyńska) |
|
|
15 |
15 |
2 |
Introduction to chemical kinetics – lecture Introduction to chemical kinetics – audytorium classes Introduction to chemical kinetics – laboratory classes (D.Jacewicz) |
4 |
4 |
7 |
4 4 7 |
1 0 1 |
Molecular aspects of cel signaling (I.Audzeyenka) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Nuclear Energy (D.Strumińska-Parulska) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Physicochemistry and life (K.Krzymiński) |
30 |
|
|
30 |
4 |
Scientific literature (I.Audzeyenka) |
|
15 |
|
15 |
2 |
What can electrochemical methods offer in the study of biologically active compounds? (S.Ramotowska) |
15 |
|
|
15 |
2 |
Wszystkie zajęcia kończą się zaliczeniem na ocenę