Chemia żywności

Chemia - studia I stopnia


CHEMIA



Tok kształcenia


2020 – 2023


Specjalność


Chemia żywności


Rodzaj studiów


studia I stopnia, 3-letnie, licencjackie


Forma studiów


stacjonarne


Profil studiów


ogólnoakademicki

Na każdym semestrze student powinien uzyskać 30 punktów ECTS z przedmiotów obligatoryjnych i fakultatywnych (do wyboru)



SEMESTR 1


przedmiot


wykład


Ćw. aud.


Ćw. lab.


RAZEM


E/Z


ECTS


BiHP i ergonomia


15


 


 


15


Z


1


Biologia ogólna


30


 


 


30


E


3


Chemia ogólna


45


45


30


120


E


8


Matematyka


30


60


 


90


E


8


Ochrona własności intelektualnej


15


 


 


15


Z


2


Przedmiot humanistyczny


15


 


 


15


Z


2


Wstęp do przedsiębiorczości


15


 


 


15


Z


1


Fizyka


30


30


 


60


E


5


SEMESTR 1


195


135


30


360


4


30

 



SEMESTR 2


przedmiot


wykład


Ćw. aud.


Ćw. lab.


RAZEM


E/Z


ECTS


Chemia nieorganiczna


30


15


30


75


E


8


Chemia kwantowa


30


30


 


60


E


5


Chemia organiczna


30


30


 


60


E


7


Technologia informacyjna


 


 


30


30


Z


2


Statystyka i chemometria w analityce chemicznej


30


15


15


60


Z


6


Podstawy żywienia człowieka


30


 


 


30


Z


2


Wychowanie fizyczne


 


30


 


30


zal


0


SEMESTR 2


150


120


75


345


3


30


ROK I


345


255


105


705


7


60

 



SEMESTR 3


przedmiot


wykład


Ćw. aud.


Ćw. lab.


RAZEM


E/Z


ECTS


Chemia analityczna


30


30


45


105


E


9


Chemia organiczna


30


30


90


150


E


11


Dietetyka


30


 


 


30


Z


2


Chemia w rolnictwie


30


 


 


30


Z


2


Język angielski


 


60


 


60


Z


4


Wychowanie fizyczne


 


30


 


30


zal


0


Przedmioty do wyboru


30


30


Z


2


SEMESTR 3


150


150


135


435


2


30

 



SEMESTR 4


przedmiot


wykład


Ćw. aud.


Ćw. lab.


RAZEM


E/Z


ECTS


Chemia fizyczna


30


30


45


105


E


8


Biochemia


30


15


15


60


E


5


Chemia żywności


30


 


45


75


E


6


Węglowodany – podstawowy składnik żywienia


30


 


 


30


Z


2


Toksykologia


15


 


 


15


Z


1


Język angielski


 


60


 


60


Z, E


4


Przedmioty do wyboru


60


60


Z


4


SEMESTR 4


195


105


105


405


4


30


ROK II


345


255


240


840


6


60

 



SEMESTR 5


przedmiot


wykład


Ćw. aud.


Ćw. lab.


RAZEM


E/Z


ECTS


Spektroskopia chemiczna


15


30


 


45


E


4


Dodatki do żywności


15


 


 


15


Z


1


Przetwórstwo żywności


30


 


 


30


E


2


Ochrona przechowywanej żywności


15


 


 


15


Z


1


Analiza żywności


30


 


45


75


E


5


Chemia środowiska


30


 


30


60


Z


3


Mikrobiologia


30


 


30


60


E


5


Radiochemia żywności i ochrona radiologiczna


15


 


30


45


Z


2


Podstawy enzymologii


30


 


30


60


Z


4


English in chemistry


 


15


 


15


Z


1


Przedmioty do wyboru


30


30


Z


2


SEMESTR 5


240


45


165


450


4


30

 



SEMESTR 6


przedmiot


wykład


Ćw. aud.


Ćw. lab.


RAZEM


E/Z


ECTS


Technologia chemiczna


30


 


30


60


E


5


Biotechnologia żywności


15


 


30


45


E


4


Kontrola jakości żywności


15


 


 


15


Z


1


Pracownia dyplomowa*


 


 


60


60


Z


4


Seminarium dyplomowe*


 


30


 


30


Z


3


Wykład dyplomowy*


30


 


 


30


Z


2


Praktyka zawodowa


zal


6


Egzamin dyplomowy


E


2


Przedmioty do wyboru


45


45


Z


3


SEMESTR 6


135


30


120


285


3


30


ROK III


375


75


285


735


7


60

 

*przedmioty prowadzone w wybranej Katedrze/Zakładzie, w którym student wykonuje pracę/projekt dyplomową/y

Studia I stopnia kończą się egzaminem dyplomowym i uzyskaniem tytułu zawodowego licencjata.

 

Pokaż rejestr zmian

Data publikacji: piątek, 19. Czerwiec 2020 - 21:08; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki Ostatnia zmiana: piątek, 11. Wrzesień 2020 - 20:34; osoba wprowadzająca: Andrzej Nowacki